Langzaamaan krijgt alles weer kleur. Bloei jij samen met mij mee?
Hoewel ieder seizoen haar schoonheden heeft, ben ik ieder jaar weer blij als ik in maart door de ramen kijk of een heerlijke voorjaars wandeling maak in het bos, alles krijgt weer kleur en de sneeuwklokjes schieten samen met de narcissen als paddenstoelen uit de grond! Juist op het moment dat de omgeving nét wat meer kleur krijgt, is hét moment om prachtige foto’s te maken.
Eens in de zoveel tijd, zo ook dit jaar, kleuren ook de bloesembomen al in maart met de omgeving mee. Zo zijn er verschillende bloesembomen met ieder een eigen bloesemkleur, van wit-roze tot diep donkerroze. De bekendste bloesem is toch wel de Prunus, of te wel de kersenbomen. Deze kleuren prachtig dieproze en worden ieder jaar opnieuw bewonderd door veel wandelaars, fietsers maar ook door fotografen! Zelf ben ik ook ieder jaar terug te vinden tussen de bloesembomen, maar ik ben er niet alleen. De bloesemperiode is namelijk íeder jaar een volgeboekte periode, met prachtige combinaties die deze bijzondere sfeer terug willen zien in een herinnering voor altijd.
Geef ze eens ongelijk!
Twijfel jij nog over een bloesem fotoshoot? Neem deze 3 redenen mee in je overweging.
Deze sfeer is maar eens per jaar
De bloesem is pérfect voor de romantische foto-vibe
De omgeving geeft veel verschillende compositie mogelijkheden
Het lage zonnetje van maart, in combinatie met de prachtige bloesem maakt het bloesemseizoen uniek. Maar nóg een voordeel aan de bloesem is dat een fotoshoot ook prima op een ‘grijze dag’ door kan gaan. Juist dan ontstaat er een prachtige, witte maar dromerige sfeer. Zodra het een beetje waait, zullen de bloesemblaadjes prachtig door de foto heen zweven, in combinatie met een briesje door de manen geeft dit een prachtig beeld.
Ik voel het al… jij ook?
Compositie
Ik benoemde eerder in deze blog al dat er verschillende compositie mogelijkheden zijn op een bloesemlocatie. Voor deze mogelijkheden kies ik de benamingen: Eindeloos & Tijdloos. Laat me jou uitleggen waarom.
Eindeloos: Deze compositie ken je vast wel, zodra je de foto neemt op het midden van het ‘pad’, wordt je omring door bloesembomen. Maar ook de achtergrond, gaat eindeloos door met prachtige bloesembomen.
Tijdloos: Deze compositie is meer gericht op de prachtige combinatie, de bloesem doet hier absoluut niet te kort. Dit kan door in te zoomen, de combinatie meer ónder een boom te plaatsen, of zelf tussen laag hangende bloesemblaadjes te fotograferen. Elke foto wordt zo tijdloos en kan absoluut het gehele jaar door aan een muur hangen in de woonkamer.
The right outfit!
Stem de kleuren van jouw kleding goed af met de soort(kleur) bloesem. Roze is absoluut een mooie kleur, maar kleurencombinaties worden vaak lastiger. Daarom is het verstandig om voor lichte kleurtinten te kiezen voor je outfit. Bij de witte bloesem zijn pasteltinten of bruinkleuren aan te raden, dit geeft een zachte romantische uitstraling.
De modellen zijn nu helemaal klaar voor de bloesemperiode, maar ook voor de fotografen heb ik tips & tricks voor de allermooiste bloesemfoto’s. Niet alleen tijdens het fotograferen help ik jou, ook daarna tijdens de nabewerking. Ik heb namelijk 4 verschillende presets ontwikkelt specifiek voor het bloesemseizoen.
Timing, locatie en diepte.
De bloesemperiode is fotogeniek, maar kent ook haar valkuilen. Zo is het ontzettend belangrijk om de juiste timing te kiezen voor een bloesemfotoshoot. Als fotograaf heb je er vaak mee te maken: schaduwen, zo ook tussen de bloesembomen. Zorg er voor dat je vroeg in de ochtend óf in de na-middag gaat fotograferen tussen de bloesem. Wanneer je namelijk midden op de dag gaat fotograferen, zul je zien dat er heel veel licht- en schaduwvlekken op de modellen te zien zijn. Dit wil je natuurlijk écht niet!
Juiste tijdsbestek zou zijn: 08:00-10:00 of ná 14:00uur. Dan is het natuurlijke licht op haar mooist!
Er zijn ontzettend veel verschillende bloesemlocaties en veel van die locaties zijn al razend populair onder de fotografen. Wanneer je op een drukbezochte locatie een fotoshoot organiseert, heb je nog maar weinig ruimte om de achtergrond met de bloesem optimaal terug te laten komen in de foto’s. Ga daarom zelf opzoek naar een bloesemlocatie bij jou in de buurt, zodat je in alle rust en in jouw eigen werkruimte kunt fotograferen.
De romantische sfeer komt pas écht tot zijn recht wanneer je de juiste diepte creëert. Dit doe je door een laag diafragma getal te kiezen, bijvoorbeeld F4 of F2.8 Als je het paard verder weg van de bloesembomen positioneert, wordt de achtergrond mooi onscherp. Zo komt er een prachtige zachte of witte gloed in je foto’s.
Pas op met de belichting..
Tijdens bloesemfotoshoots krijgt een camera al gauw de neiging om onder te belichten. Dit komt omdat de belichtingsmeter in de war raakt van de (witte)bloesem, de bloesem is lichter dan de gemiddelde belichting en jouw camera probeert het beeld weer neutraal te krijgen.
Dit zorgt ervoor dat de bloesem grijs en grauwig uit komt te zien, iets wat je dus ábsoluut niet wilt.
Dit kun je gemakkelijk oplossen door juist iets over te belichten, vaak is 1 stop al genoeg. Test dit op locatie goed uit voordat je modellen er zijn.
Stops: de term stops geeft aan in hoeverre er meer of juist minder licht op de sensor van je camera valt. 1 stop, betekent 2x meer óf minder licht. Tijdens een bloesemfotoshoot is het aan te raden om dus te kiezen voor 1 stop méér licht.
Wil je graag meer weten hoe je aan de slag gaat met het fotograferen van romantische bloesemfoto’s?
Leren hoe jij ook die magische sfeer in je bloesemfoto’s weet te krijgen tijdens het editen, óf wil je juist die extra sparkle toevoegen aan je foto’s?
Dan heb ik absoluut een toffe cursus voor je, namelijk de Mini Bloesem Cursus.
Ik neem je mee in een stukje theorie maar ook in mijn workflow van maar liefst vier verschillende bloesemfoto’s. Deze foto’s ontvang jij ook als RAW-bestand, zodat je direct aan de slag kunt!
Ik neem je mee tijdens 4 bewerkingen in Adobe Photoshop. Elke bloesemfoto is namelijk anders qua kleur en dat kan soms lastig zijn tijdens de nabewerking. Laat mij je helpen!
Comments